317. Bajai halászlénk

Ez a halászlé meleget ad a szívünkben. A nagybátyám, anyu, és a párom-mindenki más és más ízűre főzte. De nekünk mind másért és másért volt finom.

Hozzávalók: 3 kg ponty, 3 nagy fej hagyma, 3 evőkanál paradicsomlé, 3 evőkanál törött paprika, 3 db halászlékocka, 1 kávéskanál kurkuma, 4-5 db cseresznyepaprika, 2 paradicsom.

317. Bajai halszlnkA 3 kg pontyot megtisztítjuk, tisztítás után a kopoltyúlemezeket eltávolítjuk. A fejét úgy vágjuk le, hogy 1 ujjnyi gallért hagyunk rajta. Ezután a fejet hosszában kettévágjuk és eltávolítjuk belőle az örlőfogat („méregfogat„). A halat beirdaljuk (6-8 mm), majd kb. 2 ujjnyi szeletekre összevágjuk, és besózzuk. Ezt követően fontos, hogy 3-4 órát hűtőben állni hagyjuk.

Közben 3 nagy fej vöröshagymát megtisztítunk, és apró kockákra összevágunk. A bogrács aljára a kockázott hagymát szétterítjük, erre rátesszük a félbevágott fejeket, majd a hal többi részét, legfelülre a halfarkakat. A sorrend betartása nagyon fontos!

A bográcsban lévő alapanyagokra 3 kanál paradicsomlét locsolunk, hozzáadjuk a paradicsomokat, végül rámérünk 3,6 l vizet és magas tűzön forralni kezdjük. Amikor a habját elforrta, 3 púpos evőkanál törött házi paprikát, 1 kávéskanál kurkumát szórunk szét a forrásban lévő lébe, és ekkor tesszük bele a 3 db halászlékockát is. Forrástól számítva a bográcsot időnként pörgetve, zubogó forrásmód mellett 30-35 percig főzzük. Kóstoljuk, és tengeri sóval ízesítjük.

A félrerakott belsőséget (tej, ikra) a főzés befejezése előtt 5-7 perccel tesszük a forrásba lévő lébe, valamint ekkor adhatjuk hozzá ízlés szerint  a cseresznye paprikákat is.

A bográcsból a halszeleteket lapos szűrőkanállal tálra szedjük. A leszűrt hagymát a főtt hal mellé tesszük, de ízlés szerint akár a lébe is rakhatjuk.

Személyenként 10 dkg Ch csökkentett tésztát sós, olajos vízben ropogósra kifőzünk, erre szűrjük rá a levet.

És karácsonyozunk …

Jó étvágyat az egészséghez!