340. Bagett

Zsuzsanna Al-shatti

Hozzávalók / 4 hosszú bagetthez-100 g:

A gyors kovászhoz: 10 dkg zero6 liszt 50-50% fehér liszt, 7g szárazélesztő, 1,5 dl langyos víz, 1 csipet cukor / elhagyható.

A tésztához: 40 dkg finomliszt, 2,5 dl langyos víz, 2 tk almaecet,  ízlés szerint.

340. BagettBelemértem a lisztet az összeset a dagasztótálba, a közepébe tettem az élesztőt és 1,5 dl langyos vizet a kovászhoz (kiskovászt készítettem - nem külön). Az almaecetet beletettem a maradék 2,5 dl vízbe, hozzáadtam a sót a liszthez és kézi mixerrel kidagasztottam. Ha teljes kiőrlésű lisztet keversz a zero6tal, lehet, hogy picivel több víz kell. Lágy, rugalmas táltól elváló tésztát kapunk. Eltesszük meleg helyre megkelni. Nálam akkor jó, ha felnyomja a kelesztőtál tetejét. Ha megkelt, lisztezett deszkán óvatosan átgyúrjuk, hogy a levegő bent maradjon

Én 4 részre osztottam, mert annyi hely van a sütőn. Utána egyesével áthajtogattam a tésztát. 2/3 részig behajtottam az egyik oldalról a tésztát, és rá a vásik oldalt. A hajtogatást még egyszer megcsináltam. Hosszúkásra sodortam a tésztát, és hosszában még egyszer áthajtottam. Ettől lesz finom leveles, laza. Utána még hagytam kb. 15 percet kelni a sütőlapon. Éles késsel bevagdostam. Sós vízzel kentem meg a tetejét és 180 fokra előmelegített sütőben 15-20 perc alatt megsütöttem.

Gm. diéta esetén jelölten gm. zabbal, azzal nem lesz olyan könnyű a tészta, de finom.

Jó étvágyat az egészséghez!